17. června 2016

Postup

1. Hovězí maso očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a maso prošpikujeme. Pak ho převážeme provázkem, osolíme a opepříme. Zprudka ho opečeme na rozpáleném sádle, vyndáme a uchováme na teple.

2. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a vše zlehka osmahneme. Přidáme lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. Přilijeme ocet, přidáme protlak, povidla, brusinky, orestujeme a zalijeme vývarem.

3. Do základu vložíme opečené maso, přidáme všechno koření a osolíme. Přilijeme vývar, přiklopíme, vložíme do trouby a zvolna pečeme. Během pečení maso podle potřeby podléváme a obracíme. Ke konci pečení maso odklopíme a dopečeme dozlatova.

4. Měkké maso vyndáme, základ zahustíme moukou a strouhaným perníkem a provaříme. Pak omáčku přecedíme, ochutíme solí, cukrem a pepřem. Nakonec ji zjemníme máslem. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s karlovarskými knedlíky.

Ingredience

800 g hovězí plece nebo kýty
50 g slaniny
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce sádla
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
½ celeru
krupicový cukr
1 lžíce octa
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce povidel
1 lžíce brusinek
asi 400 ml vývaru
6 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
2 bobkové listy
tymián
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce strouhaného perníku
1-2 lžíce másla