Ingredience800 g hovězí plece nebo kýty |
1. Hovězí maso očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a maso prošpikujeme. Pak ho převážeme provázkem, osolíme a opepříme. Zprudka ho opečeme na rozpáleném sádle, vyndáme a uchováme na teple.
2. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a vše zlehka osmahneme. Přidáme lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. Přilijeme ocet, přidáme protlak, povidla, brusinky, orestujeme a zalijeme vývarem.
3. Do základu vložíme opečené maso, přidáme všechno koření a osolíme. Přilijeme vývar, přiklopíme, vložíme do trouby a zvolna pečeme. Během pečení maso podle potřeby podléváme a obracíme. Ke konci pečení maso odklopíme a dopečeme dozlatova.
4. Měkké maso vyndáme, základ zahustíme moukou a strouhaným perníkem a provaříme. Pak omáčku přecedíme, ochutíme solí, cukrem a pepřem. Nakonec ji zjemníme máslem. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s karlovarskými knedlíky.