Ingredience600 g hovězí kýty 2 cibule 2 lžíce rostlinného oleje 1000 ml zeleninového vývaru sůl mletý černý pepř drcený kmín 4 stroužky česneku 2 lžíce polohrubé mouky Špenát: 300 g baby špenátu 1 cibule 1 lžíce másla sůl čerstvě mletý barevný pepř Knedlíky: 160 g žemlí (1 den starých) 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť) 30 g másla 80 ml mléka hrst petrželky 1 lžíce hrubé mouky |
1. Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji dozlatova.
2. Pak do pánve přidáme maso, krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme asi 90 minut doměkka. V průběhu dušení vmícháme oloupaný prolisovaný česnek. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou a pozvolna vaříme ještě 20 minut.
3. Špenát omyjeme a osušíme. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle. Pak přisypeme špenát a necháme ho jen krátce spařit. Dochutíme solí a pepřem.
4. Pečivo rozkrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žloutek prošleháme s rozpuštěným zchladlým máslem a mlékem. Směs nalijeme do mísy a propracujeme s kostičkami pečiva. Pak vmícháme najemno nasekanou petrželku a mouku. Nakonec lehce zapracujeme dotuha vyšlehaný bílkový sníh. Z hmoty vytvarujeme šišku, kterou položíme do pekáčku a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Knedlík rozkrájíme na kolečka a podáváme s masem a špenátem.