17. února 2016

Postup

1. Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji dozlatova.

2. Pak do pánve přidáme maso, krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme asi 90 minut doměkka. V průběhu dušení vmícháme oloupaný prolisovaný česnek. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou a pozvolna vaříme ještě 20 minut.

3. Špenát omyjeme a osušíme. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle. Pak přisypeme špenát a necháme ho jen krátce spařit. Dochutíme solí a pepřem.

4. Pečivo rozkrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žloutek prošleháme s rozpuštěným zchladlým máslem a mlékem. Směs nalijeme do mísy a propracujeme s kostičkami pečiva. Pak vmícháme najemno nasekanou petrželku a mouku. Nakonec lehce zapracujeme dotuha vyšlehaný bílkový sníh. Z hmoty vytvarujeme šišku, kterou položíme do pekáčku a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Knedlík rozkrájíme na kolečka a podáváme s masem a špenátem.
 

Ingredience

600 g hovězí kýty
2 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
1000 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
drcený kmín
4 stroužky česneku
2 lžíce polohrubé mouky
Špenát:
300 g baby špenátu
1 cibule
1 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
Knedlíky:
160 g žemlí (1 den starých)
1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
30 g másla
80 ml mléka
hrst petrželky
1 lžíce hrubé mouky