14. května 2016

Postup

1. Slepici očistíme, rozpůlíme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme ji, opepříme a vaříme na mírném ohni asi 120 minut doměkka. Uvařenou slepici vyjmeme, maso obereme, nakrájíme na větší kusy a udržujeme teplé. Vývar scedíme do jiného hrnce.

2. Celer, mrkev a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. V pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestovanou zeleninu s brambory přidáme do vývaru a uvaříme doměkka. Pak polévku necháme trochu zchladnout.

3. V misce rozšleháme zakysanou smetanu se žloutkem i škrobem a postupně vmícháme do polévky. Dochutíme ji solí, pepřem a vložíme do ní nakrájené maso. Ozdobíme ji kerblíkem a podáváme s bagetou.

Ingredience

1 slepice (1000 g)
sůl
mletý černý pepř
1/2 výhonku řapíkatého celeru
2 mrkve
2 tenké pórky
2 cibule
30 g másla
3 brambory
3 lžíce zakysané smetany
2 žloutky
1 lžička škrobové moučky (solamylu)
2 lžíce nasekaného kerblíku