Ingredience1 slepice (1000 g) |
1. Slepici očistíme, rozpůlíme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme ji, opepříme a vaříme na mírném ohni asi 120 minut doměkka. Uvařenou slepici vyjmeme, maso obereme, nakrájíme na větší kusy a udržujeme teplé. Vývar scedíme do jiného hrnce.
2. Celer, mrkev a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. V pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestovanou zeleninu s brambory přidáme do vývaru a uvaříme doměkka. Pak polévku necháme trochu zchladnout.
3. V misce rozšleháme zakysanou smetanu se žloutkem i škrobem a postupně vmícháme do polévky. Dochutíme ji solí, pepřem a vložíme do ní nakrájené maso. Ozdobíme ji kerblíkem a podáváme s bagetou.