Ingredience700 g oloupané cibule |
1. Cibuli rozkrojíme podélně na poloviny a každou nakrájíme podélně na proužky, aby se při smažení nerozlámala.
2. V kastrolu nahřejeme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a za stálého a opatrného míchání restujeme, dokud cibule nezačne hnědnout, což může trvat někdy i půl hodiny. Přimícháme mouku, krátce orestujeme, zalijeme vývarem a za občasného míchání přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na polovinu, přilijeme brandy (eventualně i víno) a vaříme zvolna asi 25 minut.
3. Troubu zapneme do režimu grilu a rozpálíme ji asi na 180 °C. Bagetky potřeme olivovým olejem nebo máslem, rozložíme na plech a dáme do trouby upéct dozlatova – tenhle krok nelze vynechat, protože z neopečené a nenamaštěné bagety budete mýt na polévce vrstvu chlebové kaše.
4. Polévku rozdělíme do misek (což je klasický francouzský způsob) nebo talířů. Na každou porci posadíme dvě bagetky, posypeme sýrem a dáme zapéct.