14. března 2016

Postup

1. Cibuli rozkrojíme podélně na poloviny a každou nakrájíme podélně na proužky, aby se při smažení nerozlámala.

2. V kastrolu nahřejeme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a za stálého a opatrného míchání restujeme, dokud cibule nezačne hnědnout, což může trvat někdy i půl hodiny. Přimícháme mouku, krátce orestujeme, zalijeme vývarem a za občasného míchání přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na polovinu, přilijeme brandy (eventualně i víno) a vaříme zvolna asi 25 minut.

3. Troubu zapneme do režimu grilu a rozpálíme ji asi na 180 °C. Bagetky potřeme olivovým olejem nebo máslem, rozložíme na plech a dáme do trouby upéct dozlatova – tenhle krok nelze vynechat, protože z neopečené a nenamaštěné bagety budete mýt na polévce vrstvu chlebové kaše.

4. Polévku rozdělíme do misek (což je klasický francouzský způsob) nebo talířů. Na každou porci posadíme dvě bagetky, posypeme sýrem a dáme zapéct.

Ingredience

700 g oloupané cibule
70 g přepuštěného másla (nebo půl másla a půl oleje)
2 lžíce mouky
1,5 litru hovězího nebo kuřecího vývaru
40 ml brandy
sklenka suchého bílého vína
8 plátků bagety
80 g sýra gruyére (můžete použít ale i jiný chuťově výraznější sýr)
sůl