7. července 2016

Postup

1. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme najemno. V hrnci rozpustíme polovinu másla a zeleninu krátce a zprudka orestujeme. Pak plamen ztlumíme a pomalu dusíme doměkka.

2. Do základu vsypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Pak rýži zalijeme vínem a vaříme, dokud se víno nevsákne. Postupně po naběračkách přidáváme zeleninový vývar a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, dokud nebude rýže téměř měkká.

3. Lososa nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi. Opečeného lososa s rozmraženým a vymačkaným špenátem vmícháme do téměř hotové rýže. Promícháme, ochutíme solí i pepřem a ještě krátce provaříme. Směs by měla být krémová, ale rýže nesmí být rozvařená.

4. Hotové rizoto odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo a podle potřeby dosolíme. Ještě jednou promícháme, nandáme do misek a posypeme nastrouhaným vejcem.

Ingredience

1 menší cibule
2 stroužky česneku
150 g másla
400 g rýže na rizoto
200 ml bílého vína
1l zeleninového vývaru
300 g lososa
200 g mraženého listového špenátu
sůl
mletý bílý pepř
2 vařená vejce