7. dubna 2016

Postup

1. Dýni očistíme, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky. Rozložíme ji na plech, lehce osolíme a poklademe kousky másla. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 30 minut doměkka. Asi 10 minut před koncem pečení přidáme kaštany a společně dopečeme.

2. Mezitím filety lososa očistíme, opláchneme a osušíme. Ochutíme je solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olej a filety z obou stran (nejprve kůží dolů) krátce opečeme. Poté je vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a dopékáme cca 5 – 8 minut.

3. Upečenou dýni (můžeme ji nahradit také vařenými brambory) s kaštany a výpekem rozmixujeme dohladka. Během mixování přiléváme postupně (dle požadované hustoty) ohřáté mléko se smetanou. Pyré dochutíme solí. Podáváme ho společně s lososem a skrojky citronu.

Ingredience

300 g dýně Hokkaido
sůl
100 g másla
500 g loupaných vařených jedlých kaštanů
4 filety lososa po 150 g
mletý citronový pepř
olivový olej na restování
250 ml polotučného mléka
250 ml 33% smetany
kousky citronu k podávání