1. února 2016

Postup

1. Brambory oloupeme a překrájíme na menší kousky. Uvaříme je v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a rozšťoucháme.

2. Většinu másla (100 g) rozpustíme v kastrůlku. Přidáme většinu nasekaných bylinek a krátce je orestujeme. Pak bylinkové máslo společně s mlékem přilijeme k bramborám. Dochutíme solí a pepřem.

3. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji bramborovou směsí. Toastový chléb rozdrobíme a střídku smícháme se zbylými bylinkami a 20 g másla. Připravenou drobenkou posypeme bramborovou směs a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 30 minut.

Ingredience

900 g sladkých brambor (batátů)
400 g brambor
sůl
120 g másla + na vymazání formy
hrst bylinek (šalvěj, rozmarýn a tymián)
250 ml mléka
mletý černý pepř
strouhanka na vysypání
3 plátky toastového chleba