31. ledna 2016

Postup

1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kolečka a pomocí vykrajovátka vytvoříme srdíčka. Vložíme do misky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 20 minut dozlatova.

2. Maso osušíme papírovou utěrkou a očistíme. Sušený česnek, římský kmín, pepř a hrubou sůl vložíme do hmoždíře a rozdrtíme na prášek. Směsí okořeníme maso a odložíme na 20 minut na linku. Maso by mělo mít před opékání pokojovou teplotu a restujeme ho z každé strany asi 6 minut. Pak ho vložíme do trouby rozpálené asi na 100 °C.

3. V hrnci rozpustíme cukr dohněda, zalijeme pomerančovým džusem a svaříme na polovinu. Do základní omáčky vykrájíme očištěnou dužinu z pomerančů, pepř, zrníčka granátového jablka a krátce povaříme. Odpočaté maso podáváme s pečenými bramborami a omáčkou.

Ingredience

700 g sladkých batátů
2 lžíce oleje
mořská sůl
mletý černý pepř
1 kg hovězího pupku
1 lžička sušeného česneku
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky celého černého pepře
1 lžička hrubé mořské soli
Na omáčku:
1 lžíce cukru
100 ml pomerančového džusu
3 pomeranče
1 lžička drceného pepře
½ granátového jablka