Ingredience300 g pórku (jen bílou část) |
1. Pórek očistíme a nakrájíme na úzká kolečka. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a propláchneme studenou vodou.
2. V hrnci rozpustíme máslo a zvolna na něm orestujeme pórek a brambory. Vše zalijeme vývarem. Přidáme citronovou šťávou a koření a zeleninu pod pokličkou asi 25 minut povaříme.
3. Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji. Zjemníme ji 2/3 smetany, dosolíme a ještě asi 5 minut povaříme. Odstavíme ji a vmícháme do ní žloutek rozšlehaný se zbylou smetanou.
4. Plátky chleba opečeme na rozehřátém oleji na pánvi z obou stran dozlatova. Pak z nich tvořítkem vykrájíme srdíčka a podáváme je s polévkou jako krutónky.