31. ledna 2016

Postup

1. Pórek očistíme a nakrájíme na úzká kolečka. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a propláchneme studenou vodou.

2. V hrnci rozpustíme máslo a zvolna na něm orestujeme pórek a brambory. Vše zalijeme vývarem. Přidáme citronovou šťávou a koření a zeleninu pod pokličkou asi 25 minut povaříme.

3. Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji. Zjemníme ji 2/3 smetany, dosolíme a ještě asi 5 minut povaříme. Odstavíme ji a vmícháme do ní žloutek rozšlehaný se zbylou smetanou.

4. Plátky chleba opečeme na rozehřátém oleji na pánvi z obou stran dozlatova. Pak z nich tvořítkem vykrájíme srdíčka a podáváme je s polévkou jako krutónky.

Ingredience

300 g pórku (jen bílou část)
500 g brambor
30 g másla
750 ml zeleninového vývaru
1 lžíci citronové šťávy
na špičku nože muškátového oříšku
na špičku nože mletého koriandru
1 bobkový list
150 ml smetany na vaření
sůl
1 žloutek
4 plátky toastového chleba
olej na smažení