23. dubna 2016

Postup

1. Květák rozebereme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě cca 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme květák okapat.

2. Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme a přidáme hořčici. Pak zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem. Dobře promícháme a odstavíme.

3. Zapékací misku vymažeme tukem a přeložíme do ní povařený květák. Zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a zapečeme dozlatova. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.

Ingredience

1 květák
30 g másla
30 g hladké mouky
1 lžička dijonské hořčice
150 ml mléka
200 ml smetany
100 g nivy
1 svazek pažitky
sůl
bílý pepř
50 g strouhanky
50 g ementálu
pažitka na posypání