Ingredience(množství je orientační, závisí na počtu lidí) |
Přípravu začněte s masem, vaří se nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Též nakrájejte cibuli a osmažte ji na oleji, když je hotová, přidejte maso, okořeňte, osolte a přidejte papriku. Když je maso poloměkké, přidejte klobásu nakrájenou na kolečka. Maso stále podléváme, aby se vytvořil dostatek šťávy. Přikryté maso duste až do změknutí (čas dušení závisí na velikosti masa).
V pánvi s hrubším dnem nebo v hrnci si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí (napřed necháme okapat). V případě, že je zelí příliš kyselé, propláchněte ho vodou. Zelí potom dochuťte solí a mletým kmínem. Duste, dokud zelí není poloměkké. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, přidejte sůl.
Když je rýže, maso a zelí hotové, začněte vrstvit do pekáče. Ideální je použít šťávu z masa na vymaštění dna zapékací misky. Na dno dáme zelí, potom maso a klobásy, potom přidáme rýži a na vrh zakysanou smetanu. Před přidáním rýže můžete přidat šťávu z masa, díky tomu bude koložvárská správně šťavnatá. Takto připravenou mísu (nebo misky) vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte cca 45 minut, dokud vrchní část nezačne hnědnout. Podávejte teplé nebo studené, vychutnáte si ji v obou případech.
Recept pro vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz.