4. ledna 2016

Postup

1. Řepu dobře omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, ocet a sůl, vložíme řepu a zvolna vaříme asi 20 minut do poloměkka. Fazolové lusky očistíme, překrájíme a spaříme asi 4 minuty v horké vodě.

2. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme okapané fazolky, bílé fazole a na kostičky nakrájenou papriku. Ochutíme medem a solí a promícháme.

3. Salát rozdělíme do zapékacích misek, pokapeme olivovým olejem, poklademe kousky sýra a tymiánem a při 180 °C zapečeme asi 15 minut.

4. Mezitím promícháme ořechový olej s medem, hořčicí, natrhanou bazalkou a dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou. Hotový zapečený salát přelijeme zálivkou a podáváme teplý.

Ingredience

2 červené řepy (asi 400 g)
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
sůl
200 g fazolových lusků
200 g sterilovaných bílých fazolí
1 žlutá paprika
1 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
200 g plísňového sýra ( gorgonzola )
čerstvý tymiánu
Dresink:
3 lžíce oleje z vlašských ořechů
1 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice
1-2 snítky bazalky
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z ½ citronu