2. února 2015

Postup

1. Všechnu zeleninu (kromě cibule) dobře očistíme, opláchneme a podle potřeby nakrájíme na menší kousky. Cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.

2. Přisypeme mouku a za stálého míchání ji osmahneme. Pak přilijeme asi 800 ml vody, důkladně promícháme a krátce provaříme.

3. Do připraveného základu vložíme nakrájenou zeleninu. Přidáme na kostičky nakrájené uzené koleno a na nudličky nakrájenou slaninu.

4. Ochutíme solí, kmínem a pepřem a zvolna vaříme doměkka. Před koncem vaření přidáme majoránku. Hotovou polévku dochutíme a podáváme ozdobenou čerstvou petrželkou.

Ingredience

1/4 kapusty
1 větší mrkev
1/4 brokolice
200 g malých brambor
1/2 pórku
1/4 bílé ředkve
1 cibule
1 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
200 g uzeného vepřového kolena
50 g anglické slaniny
sůl
kmín
mletý černý pepř
1 lžička majoránky