2. ledna 2015

Postup

1. Všechnu zeleninu očistíme. Šalotku a česnek nasekáme na jemno. Mrkev nakrájíme na půl kolečka, celer a rajčata na malé kousky.

2. V hrnci rozehřejeme olej. Vložíme mrkev, šalotku a česnek a společně asi 2 minuty opékáme. Přilijeme vývar, přidáme rajčata, bobkový list a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Pak přidáme scezené fazole. Osolíme, opepříme a vaříme dalších asi 15 minut.

3. Jáhly spaříme, vložíme do hrnce a zalijeme 200 ml studené osolené vody. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 15 minut doměkka. Necháme zchladnout.

4. Pak jáhly v míse promícháme s moukou, vejcem a nasekanou petrželkou. Směs osolíme, opepříme a pomocí dvou lžiček z ní tvarujeme malé nočky. Vaříme je v osolené vroucí vodě, než vyplavou na hladinu. Polévku rozdělíme do misek a podáváme s jáhlovými nočky.

Ingredience

1 šalotka
2 stroužky česneku
2 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
200 g rajčat
2 lžíce olivového oleje
800 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
250 g sterilovaných bílých fazolí
sůl
mletý černý pepř
Na noky:
100 g jáhel
1 lžíce hladké mouky
1 vejce
2 lžíce nasekaného petrželky