2. ledna 2016

Postup

1. Fazole namočíme do studené vody, nejlépe přes noc. Pak je zvolna vaříme v osolené vodě asi 40 minut. Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a zeleninu. Společně restujeme ještě asi 5 minut.

3. Přilijeme 1000 ml vody a vmícháme fazole. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Šunku nakrájíme na proužky a opečeme v pánvi nasucho. Hotovou polévku dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme ji do talířů a podáváme s opečenou šunkou a celozrnným pečivem.

Ingredience

120 g bílých fazolí
sůl
100 g mrkve
100 g kořenové petržele
200 g celeru
1 cibule
4 stroužky česneku
50 g másla
200 g kvalitní libové šunky
čerstvě mletý barevný pepř