1. března 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme je přes noc namáčet. Poté je v téže vodě uvaříme doměkka. Fazole scedíme a vývar uchováme.

2. Cibuli, a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. Klobásky nakrájíme na kolečka. Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme ji na nudličky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme najemno.

3. V kastrolu rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a krátce ji orestujeme. Přimícháme rajčatový protlak, znovu orestujeme, zasypeme moukou, mletou paprikou (pálivou i sladkou), promícháme a zalijeme vše vývarem z fazolí. Metličkou rozmícháme základ polévky dohladka a přivedeme jej k varu. Přidáme bobkový list, nakrájenou papriku, kolečka klobásek a 20 minut vše povaříme.

4. Do polévky poté přidáme uvařené fazole, nasekaný česnek, petrželovou nať a dochutíme ji solí a pepřem. Polévku ještě 5 minut zvolna dovaříme. Pak ji rozdělíme na porce, které zdobíme jarní cibulkou.

Ingredience

125 g černých fazolí
125 g bílých fazolí
1000 ml vody
1 ks cibule
2 stroužky česneku
4 ks tenkých paprikových klobásek
2 ks červené papriky
1/3 svazku petrželové natě
2 jarní cibulky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
mletá paprika pálivá
mletá paprika sladká
2 ks bobkového listu
sůl
mletý černý pepř