Ingredience125 g černých fazolí |
1. Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme je přes noc namáčet. Poté je v téže vodě uvaříme doměkka. Fazole scedíme a vývar uchováme.
2. Cibuli, a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. Klobásky nakrájíme na kolečka. Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme ji na nudličky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme najemno.
3. V kastrolu rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a krátce ji orestujeme. Přimícháme rajčatový protlak, znovu orestujeme, zasypeme moukou, mletou paprikou (pálivou i sladkou), promícháme a zalijeme vše vývarem z fazolí. Metličkou rozmícháme základ polévky dohladka a přivedeme jej k varu. Přidáme bobkový list, nakrájenou papriku, kolečka klobásek a 20 minut vše povaříme.
4. Do polévky poté přidáme uvařené fazole, nasekaný česnek, petrželovou nať a dochutíme ji solí a pepřem. Polévku ještě 5 minut zvolna dovaříme. Pak ji rozdělíme na porce, které zdobíme jarní cibulkou.