30. listopadu 2015

Postup

1. V misce smícháme med s olivovým olejem. Vepřovou pečeni očistíme, vložíme do pekáčku a obalíme v medové směsi. Šalvěj nasekáme najemno, smícháme s bylinkovou solí a mletým kmínem a pečeni posypeme.

2. Pak maso podlijeme trochou vody a přikryjeme alobalem. Pečeme při 170 °C asi 45 minut, pak odstraníme alobal a při 180 °C pečeme ještě asi 20 minut dozlatova. Hotovou pečeni vyndáme z trouby a necháme v teple odpočinout.

3. Mezitím připravíme omáčku. V pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme ho moukou a orestujeme. Přilijeme víno a vývar, vše důkladně rozšleháme a na mírném ohni povaříme asi 10 minut.

4. Nakonec do omáčky přilijeme výpek z masa, dochutíme solí a pepřem a znovu krátce povaříme. Hotovou pečínku nakrájíme na plátky, podlijeme omáčkou a obložíme dušenou nebo orestovanou zeleninou (například růžičkovou kapustou).

Ingredience

3 lžíce medu
60 ml olivového oleje
1000 g vepřové pečeně bez kosti
1 svazek čerstvé šalvěje
1 lžíce bylinkové soli
1 lžička mletého kmínu
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
300 ml bílého vína
300 ml masového vývaru
sůl
čerstvě drcený pepř