20. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Čočku propláchneme a uvaříme v neosolené vodě doměkka. Polovinu uvařené čočky rozmixujeme s trochou vody ve které se vařila.

2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak ji zaprášíme moukou a osmahneme. Přilijeme asi 500 ml vody a důkladně rozmícháme.

3. Přidáme rozmixovanou i celou čočku. Klobásu nakrájíme na plátky, vložíme do polévky a vše asi 10 minut povaříme. Nakonec do polévky přilijeme smetanu.

4. Polévku dochutíme octem, solí, pepřem a majoránkou. Znovu krátce povaříme. Mezitím nakrájíme slaninu na plátky a nasucho ji opečeme. Vložíme ji do hotové polévky, kterou ozdobíme bylinkami.

Ingredience

250 g čočky
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 klobása (asi 150 g)
200 ml smetany
2 lžíce octa
sůl
mletý pepř
majoránka