30. ledna 2016

Postup

1. Do rendlíku si nalijeme pivo, přidáme med, sůl a polovinu množství hřebíčku. Na mírném ohni začneme pozvolna vařit, až se vše svaří do krémovité konzistence.

2. Kůži u šunky nakrojíme na kostičky, do kůže napícháme zbytek hřebíčku a pomažeme částí uvařené marinády. Takto nachystanou šunku pečeme ve vyhřáté troubě při 120 °C přibližně 40 minut dle velikosti šunky. Po celou dobu pečení postupně přeléváme výpekem a marinádou. Hotovou šunku pomažeme zbytkem marinády a dopečeme pod grilem asi 10 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.

3. Každou čočku uvaříme zvlášť ve vroucí vodě na zkus a poté je vychladíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku. Poté přidáme na kostičky nakrájenou papriku, cuketu a lilek. Vše společně krátce opečeme, osolíme a opepříme. Přidáme obě čočky, promícháme a zakápneme vinným octem. Šunku servírujeme na čočkovém salátu.

Ingredience

500 ml černého piva
100 g medu
sůl
hřebíček
800 g uzené šunky v celku
Čočkový salát na 4 porce:
200 g čočky beluga
200 g červené čočky
50 ml olivového oleje
100 g šalotky
200 g červené papriky
200 g cukety
200 g lilku
mletý černý pepř
50 ml vinného octa