28. října 2015

Postup

1. Mrkev, řapíkatý celer a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Krátce vše orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájená rajčata, najemno nasekaný česnek, oregano a několik lístků bazalky. Zvolna vaříme. Měkkou zeleninu necháme vychladnout a propasírujeme.

2. Mezitím připravíme těsto. Hladkou mouku smícháme se solí, cukrem, droždím a olejem. Pomalu přiléváme vodu a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Přendáme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a rozdělíme na 12 malých kousků, které rozválíme na kulaté placky. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme vychladlou omáčkou.

4. Polovinu poklademe parmskou šunkou, žampiony a posypeme parmazánem. Na zbylé pizzy dáme mozzarellu, parmazán a lístky bazalky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 10 minut. Hotové pizzy dozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Ingredience

Omáčka:
1 mrkev
1 stvol řapíkatého celeru
1 cibule
50 ml olivového oleje
500 g nakládaných rajčat
2 stroužky česneku
špetka oregana
bazalka
Těsto:
500 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička cukru
40 g droždí
2 lžíce oleje
260 ml vlažné vody
Na ozdobu:
200 g parmské šunky
200 g parmazánu
6 žampionů
200 g mozzarelly
bazalka