28. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Máslo nakrájíme na kousky, sýr nastrouháme najemno. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme na vál. Přidáme máslo, sýr, žloutek a ze všech přísad vypracujeme tužší těsto.

2. Těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a rozkrájíme ho na dlouhé proužky. Polovinu z nich stočíme do malých spirál.

3. Tyčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 8 minut. Pak teplotu snížíme na 50 °C a tyčinky zvolna dopečeme. Hotové necháme vychladnout.

4. Mezitím připravíme pomazánku. V misce utřeme tvaroh s mlékem. Vmícháme prolisovaný česnek a nadrobno nasekanou pažitku. Promícháme a podle chuti osolíme. Po vychladnutí část tyčinek zabalíme do parmské šunky a podáváme s pomazánkou.

Ingredience

250 g másla (hery)
250 g tvrdého sýra (např. eidamu)
250 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva
1 žloutek
1 vejce na potření
kmín a hrubá sůl na posypání
200 g parmské šunky (tenké plátky)
Na česnekovou pomazánku:
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce pažitky
4 stroužky česneku
150 ml polotučného mléka
sůl