19. listopadu 2016

Postup

1. Kuře i drůbky omyjeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme očištěný pórek, oloupanou kořenovou zeleninu a cibuli, koření a sůl. Pozvolna vaříme, asi po 20 minutách vyjmeme zeleninu a dáme ji stranou. Maso s drůbky vaříme dále doměkka.

2. Mezitím připravíme knedlíčky. Játra očistíme, omyjeme a umeleme. Vejce utřeme s máslem, přidáme játra a přimícháme petrželku. Česnek oloupeme a prolisujeme do směsi. Okořeníme majoránkou, solí a pepřem, zahustíme strouhankou. Z játrové hmoty tvarujeme knedlíčky, které vkládáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Když vyplavou na povrch, vyjmeme je a necháme okapat.

3. Než se polévka uvaří, připravíme i nudle. V míse rozšleháme mléko, špetku soli a vejce, pak po částech přimícháme mouku a necháme asi 10 minut odpočinout. Pánev vytřeme olejem, rozpálíme a z těsta připravíme tenké palačinky, které stočíme a nakrájíme na kolečka. Ta ještě opečeme v horkém oleji dozlatova.

4. Hotový vývar scedíme, maso vykostíme a spolu s drůbky a vařenou zeleninou nakrájíme nadrobno. Vložíme zpět do vývaru, přidáme játrové knedlíčky a jen prohřejeme. Polévku rozdělíme na talíře, vložíme fritátové nudle a podáváme.

Ingredience

1 kuře s drůbky (asi 1300 g)
1/2 pórku
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
5 zrnek černého pepře
5 zrnek nového koření
2 bobkové listy
sůl
Játrové knedlíčky:
200 g drůbežích jater
1 vejce
1 lžička másla
1 lžíce nasekané petrželky
1 stroužek česneku
asi 1 lžička majoránky
mletý bílý pepř
strouhanka na zahuštění
Fritátové nudle:
250 ml mléka
2 vejce
170 g hladké mouky
olej na smažení