Ingredience2 šalotky |
1. Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a šalotky na něm necháme zesklovatět. Přisypeme propláchnutý hrášek, přilijeme vývar a hrnec přiklopíme poklicí. Hrášek vaříme 10-15 minut.
2. Mezitím si připravíme krutonky. Plátky chleba opečeme v toastovači dozlatova, necháme je lehce zchladnout a pak je nakrájíme na kostičky.
3. Dvě lžíce uvařeného hrášku odebereme a zbytek ve vývaru rozmixujeme (případně ještě můžeme propasírovat přes síto).
4. Do hráškového pyré přidáme smetanu a tavený sýr. Polévku za stálého míchání vaříme ještě asi 5 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní zbylé máslo. Polévku našleháme mixérem do pěny. Rozdělíme ji do nahřátých misek, ozdobíme zbylým hráškem a petrželí. Podáváme ji s krutonky.