19. listopadu 2015

Postup

1. Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a šalotky na něm necháme zesklovatět. Přisypeme propláchnutý hrášek, přilijeme vývar a hrnec přiklopíme poklicí. Hrášek vaříme 10-15 minut.

2. Mezitím si připravíme krutonky. Plátky chleba opečeme v toastovači dozlatova, necháme je lehce zchladnout a pak je nakrájíme na kostičky.

3. Dvě lžíce uvařeného hrášku odebereme a zbytek ve vývaru rozmixujeme (případně ještě můžeme propasírovat přes síto).

4. Do hráškového pyré přidáme smetanu a tavený sýr. Polévku za stálého míchání vaříme ještě asi 5 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní zbylé máslo. Polévku našleháme mixérem do pěny. Rozdělíme ji do nahřátých misek, ozdobíme zbylým hráškem a petrželí. Podáváme ji s krutonky.

Ingredience

2 šalotky
40 g másla
400 g mraženého hrášku
asi 500 ml kuřecího vývaru
4 plátky toastového chleba
200 ml smetany (12 %)
80 g taveného sýra
sůl
mletý bílý pepř
petržel na ozdobu