16. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Sušené houby namočíme na hodinu do studené vody nabobtnat. (Zmražené houby necháme rozmrazit a dle potřeby je pokrájíme na menší kousky.)

2. Vyprané pohankové kroupy zalijeme vroucím vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou je asi 3 minuty povaříme. Pak hrnec sundáme z ohně, zabalíme ho do velkého ručníku a kroupy necháme pod pokličkou dojít asi 30 minut.

3. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule. Společně se slaninou je orestujeme na sádle v pánvi. Vmícháme houby a podusíme je doměkka. Přidáme pohankové kroupy. Vše společně prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, kmínem, zázvorem, majoránkou a prolisovaným česnekem.

4. Do směsi přidáme petrželku a polovinu sýra a rozprostřeme ji do sádlem vymaštěné zapékací misky. Kubu posypeme zbylým sýrem. V troubě ho při 180 °C zapékáme asi 30 minut.

Ingredience

50 g sušených hub (nebo 200 g mražených)
300 g pohankových krup
600 ml zeleninového vývaru nebo vody
3 červené cibule
100 g slaniny
40 g domácího sádla
sůl
mletý černý pepř
mletý kmín
mletý sušený zázvor (možno vynechat)
sušená majoránka
3 stroužky česneku
hrst sekané plocholisté petrželky
200 g tvrdého sýra (eidamu)
sádlo na vymaštění zapékací nádoby