16. prosince 2015

Postup

1.Krupky propereme pod tekoucí vodou. Pak je vsypeme do osolené vroucí vody a dle návodu na obalu je uvaříme. Scedíme je a necháme okapat.

2.Houby zalijeme vodou a necháme je nabobtnat. Stroužky česneku a cibule oloupeme. Cibule nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Nabobtnalé houby scedíme a dle potřeby překrájíme na menší kousky. Vodu, v níž bobtnaly, si ponecháme.

3.V hrnci rozehřejeme kousek sádla. Vypečeme na něm slaninu a necháme zesklovatět cibuli. Pak přidáme houby a orestujeme je. Vsypeme kroupy a přilijeme trochu vody z hub. Vše dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou a prohřejeme.

4.Kroupy rozprostřeme do sádlem vymaštěného pekáčku. Navrch je poklademe vločkami sádla. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Kroupy zapékáme asi 40 minut dozlatova. Podáváme s nakládanou zeleninou, zeleninovým salátem či s ovocným kompotem.

Ingredience

300 g ječných krupek
sůl
100 g sušených hub
5 stroužků česneku
2 cibule
150 g slaniny
vepřové sádlo
mletý černý pepř
sušená majoránka