16. listopadu 2016

Postup

1. Sušené houby dáme do kastrůlku a zalijeme studenou vodou. Když nabobtnají, v téže vodě je povaříme doměkka a přecedíme přes sítko. Kroupy propereme pod studenou tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme je zeleninovým vývarem a uvaříme na skus. Přecedíme je a necháme okapat.

2. V kastrolu rozpálíme 2 lžíce sádla a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme kroupy, povařené sušené houby, prolisované stroužky česneku, kmín, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a orestujeme.

3. Zapékací formu vymažeme sádlem, přendáme do ní kroupy a navrchu je poklademe vločkami sádla. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned podáváme.

Ingredience

hrst tmavých sušených hub (stročky, kozáky, křemenáče)
400 g ječných krup
500 ml zeleninového vývaru
5 lžic vepřového sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky kmínu
1 lžíce majoránky
sůl
mletý černý pepř