5. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme nastrouhané bezlepkové piškoty, moučkový cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Vypracujeme pevnou hmotu.

2. Hmotu rozdělíme na 24 kousků a z každého vytvarujeme malý váleček. Válečky rozložíme na tácek posypaný moučkovým cukrem, aby se lanýžky neslepily. Uložíme je do chladničky ztuhnout.

3. Čokoládovou polevu rozpustíme na horké vodní lázni a fíkové válečky do polevy namočíme. Položíme je na pečicí papír.

4. Než poleva ztuhne, posypeme polovinu lanýžků mandlemi a zbylé ozdobíme na dílky nakrájenými čerstvými fíky. Polevu necháme ztuhnout.

Ingredience

Nepečená hmota:
150 g sušených fíků
100 g bezlepkových piškotů
80 g moučkového cukru
5 lžic rumu
1/2 lžičky skořice
1 lžíce citronové šťávy
Dohotovení:
200 g hořké čokoládové polevy
pražené nasekané mandle
čerstvé fíky