5. prosince 2016

Postup

1. Z obou druhů mouky, másla, moučkového cukru, vejce a dřeně z vanilkového lusku připravíme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

2. Odležené těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky. Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Do poloviny hvězdiček vykrájíme středy, opět ve tvaru hvězdičky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 5-6 min do růžova. Necháme je vychladnout a opatrně sejmeme z plechu. Pozor, bezlepkové pečivo je křehké.

3. Z bílku a moučkového cukru utřeme polevu, kterou potřeme vykrájené hvězdičky. Posypeme je hrubším krystalovým cukrem a necháme zaschnout. Plné hvězdičky potřeme marmeládou a slepíme s nazdobenýni hvězdičkami.

4. Tip. Mandlovou mouku si můžeme udělat i doma, nejlépe z mandlových lupínků, které rozsekáme v mixéru, necháme oschnout a prosijeme na sítku.

Ingredience

200 g mandlové mouky
150 g bezlepkové mouky (Promix Uni)
180 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
dřen z 1 vanilkového lusku
120 g marmelády (rybízová, rakytníková, ostružinová)
1 bílek
7-8 lžic moučkového cukru
1 lžíce hrubšího cukru krystal