29. listopadu 2016

Postup

1. Cukr, med a máslo rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Mouku smícháme s kakaem, přidáme vejce, koření, sodu, rozehřátou medovou směs a zpracujeme tužší těsto. Těsto zabalíme do folie a uložíme na 24 hodin do chladničky.

2. Pak těsto znovu důkladně propracujeme a rozválíme na plát silný 5 mm. Z těsta vykrájíme formičkou malé panáčky. Rozložíme je na plechy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

3. Po upečení je ihned horké potřeme bílkem a necháme vychladnout na kovové mřížce.

4. Cukr utřeme s bílkem a citronovou šťávou na hladkou lesklou polevu. Část obarvíme různými potravinářskými barvami, naplníme je do malých papírových kornoutků ozdobíme. Polevu necháme zaschnout

Ingredience

150 g nerafinovaného řepného cukru
150 g medu
150 g másla
500 g hladké mouky
10 g kakaa
1 vejce
1/2 lžičky koření do perníku (hřebíček, muškátový oříšek, skořice)
1 sáček jedlé sody
1/2 bílku na potření
Poleva na zdobení:
1/2 bílku
80 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
potravinářská barva