25. listopadu 2016
Vůně vanilky a skořice je symbolem (před)váčnocí pohody. Snad i proto, že vanilka obsahuje látku uklidňující mysl a skořice povzbuzuje vnímání.  Pusťte si je do kuchyně už nyní!  

Co musíte vědět o vanilce:

Lusky musí být měkké a šťavnaté. Nejcennější část je uvnitř, je to vlhká dřeň plná semínek. Lusky bez vyškrábnuté dřeně můžete přidat do nápojů, vložit do dušeného ovoce nebo usušit, rozmixovat a prášek používat jako přírodní voňavé sladidlo.
Extrakt  se vyrábí z výtažků z vanilkových lusků a může být méně či více koncentrovaný. Oproti vanilkovým luskům má větší trvanlivost.

Co musíte vědět o skořici:

 Celá skořice může mít velmi rozdílný vzhled i aroma. Ta pravá z Cejlonu je světlá, křehká a roličky jsou svinuté ve více vrstvách. Je sladká a velmi jemná. Skořice pěstovaná v Číně a Indii je tmavá, tvrdá a ruličky jsou duté. Má ostré ­aroma, štiplavou chuť a je levnější. 
Mletá skořice musí být uskladněna bez přís­tupu vzduchu a je nutné ji rychle spotřebovat. Mletá skořice z Cejlonu má fantastickou jemnou chuť i vůni.

Do jakého cukroví je můžete použít? Jak připravit skořicovo-zázvorové bochánky, a jak košíčky s vanilkovým krémem? Spoustu originálních receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Žena a život, jehož součástí je nová vánoční příloha Chuťovka. V prodeji jen za 32 Kč!