25. listopadu 2016

Postup

1. Zeleninu očistíme, překrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme ji a rozmixujeme dohladka.

2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji mlékem a dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem muškátem. Odstavíme ji a necháme zchladnout. Pak do ní vmícháme jedno vejce a rozmixovanou zeleninu. Pokud je hmota příliš řídká, vmícháme trochu strouhanky.

3. Z připravené hmoty vytvarujeme placičky. Obalíme je nejdříve ve zbylých vejcích, která rozšleháme, a pak ve strouhance. Usmažíme je v pánvi na rozehřátém oleji dozlatova. Zeleninové řízky podáváme např. s hranolky pečenými v troubě a se salátem.

Ingredience

150 g mrkve
150 g květáku
150 g kořenové petržele
50 g másla
50 g hladké mouky
200 ml mléka
sůl
mletý černý pepř
špetka mletého muškátového květu
3 vejce
strouhanka na zahuštění + obalení
rostlinný olej na smažení