23. května 2015

Postup

1. Lososa omyjeme a rozkrájíme na 4 stejně velké kousky, které osolíme a opepříme. Vejce uvaříme natvrdo, prudce je zchladíme studenou vodou, oloupeme a vyjmeme žloutky.

2. Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na nudličky. Omytý citron nakrájíme na plátky. Vše dáme do kastrolu, zalijeme vínem, přidáme bobkové listy a přivedeme k varu. Pak vložíme porce lososa a pod poklicí podusíme 8 minut.

3. Rybu vyjmeme a udržujeme teplou. Zbylou tekutinu zprudka svaříme a zredukujeme na 200 ml. Scedíme, omáčku zjemníme máslem, nastrouháme do ní vařené žloutky a nakonec ji ještě rozmixujeme. K lososu s citronovou omáčkou podáváme opečené brambory. Ozdobíme salátem a petrželkou.

Ingredience

800 g filetu z čerstvého lososa
sůl
mletý černý pepř
4 vejce
120 g mrkve
120 g pastináku
1 bio citron
400 ml bílého vína
3 bobkové listy
100 g másla
petrželka a listy salátu na ozdobu