23. listopadu 2015

Postup

1. Lososa očistíme a nakrájíme na čtyři stejně velké porce. Osolíme je a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečeného lososa přendáme na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C pečeme asi 8-10 minut.

2. Do výpeku z lososa přilijeme víno, krátce povaříme a přidáme smetanu. Vaříme, až omáčka zhoustne. Pak přecedíme. Na polovině másla krátce orestujeme nastrouhaný křen, promícháme se smetanovou omáčkou, přidáme nasekanou petrželku, podle potřeby přilijeme vývar a dochutíme solí a pepřem. Zvolna provaříme.

3. Na zbylém másle orestujeme očištěné přepůlené šalotky. Pomeranč oloupeme, vykrojíme filátka a přidáme je k šalotkám. Zakapeme šťávou ze zbytku pomeranče a prohřejeme. Ochutíme drceným barevným pepřem.

4. Lososa na talíři podlijeme křenovou omáčkou, ozdobíme opečeným plátkem citronu a doplníme orestovanou šalotkou s pomerančem.

Ingredience

800 g lososa filetu
sůl
mletý černý pepř
60 ml olivového oleje
100 ml bílého vína
200 ml smetany
100 g másla
3 lžíce nastrouhaného křenu
1 lžíce nasekané petrželky
vývar podle potřeby
4 šalotky
1 pomeranč
drcený barevný pepř