Ingredience800 g lososa filetu |
1. Lososa očistíme a nakrájíme na čtyři stejně velké porce. Osolíme je a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečeného lososa přendáme na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C pečeme asi 8-10 minut.
2. Do výpeku z lososa přilijeme víno, krátce povaříme a přidáme smetanu. Vaříme, až omáčka zhoustne. Pak přecedíme. Na polovině másla krátce orestujeme nastrouhaný křen, promícháme se smetanovou omáčkou, přidáme nasekanou petrželku, podle potřeby přilijeme vývar a dochutíme solí a pepřem. Zvolna provaříme.
3. Na zbylém másle orestujeme očištěné přepůlené šalotky. Pomeranč oloupeme, vykrojíme filátka a přidáme je k šalotkám. Zakapeme šťávou ze zbytku pomeranče a prohřejeme. Ochutíme drceným barevným pepřem.
4. Lososa na talíři podlijeme křenovou omáčkou, ozdobíme opečeným plátkem citronu a doplníme orestovanou šalotkou s pomerančem.