21. listopadu 2016

Postup

1. Celer a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve vývaru do měkka. Z řapíků celeru odřízneme listy a dáme stranou. Řapíky nakrájíme na plátky a krátce je spaříme v osolené vodě a necháme okapat.

2. Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a při 150 °C upečeme dozlatova. Vypečený tuk dáme na malou pánev, orestujeme na něm nahrubo nakrájené ořechy a necháme je vychladnout.

3. Dvě třetiny ořechů nasypeme do sekacího strojkunebo do mixéru, přidáme spařené listy řapíků, olivový olej, utřené stroužky česneku se solí a vše rozsekáme na jemnou pastu.

4. Celerovou polévku rozmixujeme na krém, který rozmícháme se smetanou a krátce povaříme. Přidáme plátky řapíků a rozdělíme do talířů. Doplníme pestem, slaninou a zbylými ořechy.

Ingredience

300 g celeru
150 g brambor
1000 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
3 stonky řapíkatého celeru s listy
sůl
3 plátky anglické slaniny
150 ml smetany 30%
Pesto:
60 g jader vlašských ořechů
30 ml olivového oleje
10 listů řapíkatého celeru
2 stroužky česneku