8. května 2015

Postup

1. Sušené bílé fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu z fazolí slijeme. Zalijeme je znovu studenou vodou a uvaříme doměkka. Červené sterilované fazole dáme do síta a propláchneme studenou vodou.

2. Mrkev a petržel oškrábeme a nakrájíme na kusy. V hrnci rozpustíme polovinu másla a krátce na něm podusíme mrkev s petrželí. Pak posypeme karí, asi půl minuty orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vaříme, až bude zelenina měkká. Pak přidáme polovinu vařených bílých fazolí a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

3. Na zbylém másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek a lístky šalvěje. Přidáme do polévky společně se zbylými bílými fazolemi i červenými fazolemi. Polévku dochutíme solí a pepřem.

Ingredience

100 g sušených bílých fazolí
100 g červených sterilovaných fazolí
1 mrkev
1 petržel
50 g másla
1/2 lžičky karí
1000 ml čirého zeleninového vývaru
1 malý pórek
4 lístky šalvěje
sůl
mletý černý pepř