8. listopadu 2014

Postup

1. Do hrnce nalijeme 500 ml vody a přivedeme ji k varu. Přisypeme polentu, dobře promícháme a vaříme asi 15 minut. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo, sůl a pepř.

2. Polentu necháme mírně zchladnout a pak do ní vmícháme olivový olej, promnuté sušené bylinky a na kousky nakrájené olivy. Vzniklou směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, necháme úplně vychladnout a pak ji rozkrájíme na čtverečky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut, v polovině pečení krekry otočíme.

3. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci na rozehřátém oleji osmažíme cibuli a mrkev. Přidáme česnek, rajčata a rozmarýn. Osolíme, přilijeme asi 900 ml vody a přivedeme k varu. Pak přisypeme nakrájený celer a uvaříme zeleninu doměkka. Na závěr polévku dochutíme pepřem a solí, rozdělíme ji do misek a podáváme s polentovými krekry.

Ingredience

1 cibule
2 stroužky česneku
3 velké mrkve
1 svazek řapíkatého celeru
2 lžíce olivového oleje
400 g loupaných konzervovaných rajčat
sušený rozmarýn
sůl
mletý černý pepř
Na krekry:
120 g polenty
1 lžíce másla
1 lžička olivového oleje
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného rozmarýnu
5 černých oliv