8. ledna 2016

Postup

1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Brokolici rozdělíme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme. Brambory a košťál z brokolice dáme do hrnce, zalijeme vývarem a na mírném plameni uvaříme doměkka.

2. Několik růžiček brokolice odložíme stranou a zbytek přidáme k bramborám. Vše povaříme asi 10 minut a pak rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme smetanu a podle potřeby rozředíme mlékem. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a povaříme ještě pět minut.

3. Mezitím rozehřejeme v pánvi máslo a zbylou brokolici krátce orestujeme. Pak ji odstavíme a necháme na teple. Do talířů rozdělíme kousky uzeného lososa, zalijeme ho vroucí polévkou a ozdobíme orestovanou brokolicí.

Ingredience

100 g brambor
500 g čerstvé brokolice
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
200 ml mléka
sůl
mletý černý pepř
muškátový oříšek
40 g másla
60 g uzeného lososa