2. listopadu 2016

Postup

1. Cibuli, česnek a řapík celeru oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev, pastinák a cuketu očistíme a nakrájíme na nudličky. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu osmažíme.

2. Na orestovaný základ nasypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Vše zalijeme vínem a vaříme, dokud se víno do rýže nevsákne. Pak přilijeme naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vstřebá. Postup opakujeme, dokud nebude rýže téměř měkká.

3. Přidáme máslo, 2/3 nastrouhaného parmazánu a promícháme. Rizoto rozdělíme na talíře a posypeme zbylým sýrem. Dozdobíme čerstvými lístky hladkolisté petržele.

Ingredience

1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 řapík celeru
1 mrkev
1 pastinák
1 cuketa
olivový olej na smažení
400 g kulatozrnné rýže (s vysokým obsahem škrobu)
200 ml bílého vína
1000 ml zeleninového vývaru
100 g másla
100 g nastrouhaného parmazánu
několik listů hladkolisté petržele na dozdobení