31. března 2015

Postup

1. Vepřové panenky očistíme a ostrým dlouhým nožem do každé udělám otvor tak, aby vznikla kapsa k naplnění. Pak je lehce osolíme a opepříme. V misce smícháme sýr, petrželku, strouhanku a vymačkanou nastrouhanou cuketu. Směs dochutíme solí a pepřem a naplníme jí připravené panenky. Každou panenku zabalíme do slaniny a zprudka ze všech stran opečeme na oleji v pekáčku.

2. Panenky podlijeme vínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je při 190 °C asi 15 minut. Pak je vyndáme a uchováme je teplé. Výpek vyrestujeme na tuk a zaprášíme hladkou mouku. Mouku osmahneme a vše zalijeme vývarem. Šťávu rozšleháme, dochutíme solí a pepřem a provaříme.

3. Nastrouhanou cuketu osolíme a necháme chvíli odpočinout. Potom vymačkáme (nejlépe přes čistou utěrku) přebytečnou vodu. Přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek a strouhaný čedar. Podle chuti osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej. Z cuketového těsta vytvoříme malé placičky a po obou stranách je na oleji opečeme.

4. Plněné panenky nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Přelijeme je šťávou a každou porci doplníme cuketovými placičkami.

Ingredience

4 menší vepřové panenky
sůl
mletý černý pepř
100 g čerstvého sýra
2 lžíce nasekané petrželky
2 lžíce strouhanky
1/2 malé cukety
150 g tenkých plátků slaniny
olej
150 ml bílého vína
1 lžíce hladké mouky
asi 250 ml vývaru
Cuketové placičky:
500 g nastrouhané cukety
1 vejce
asi 50 g hladké mouky
1 stroužek česneku
80 g strouhaného čedaru