27. října 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Květák zbavíme vrchních listů a tvrdého košťálu. Ponoříme ho do osolené vody (abychom ho zbavili hmyzu), necháme okapat a rozdělíme na růžičky.

2. Do kastrolu nalijeme vodu do výšky asi 10 cm, osolíme ji a přivedeme k varu. Vložíme do ní květák a znovu přivedeme k varu. Vaříme cca 1 minutu podle velikosti růžiček. Pak odstavíme a květák necháme 10 minut dojít. Růžičky scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

3. Růžičky rozkrojíme na čtvrtiny a dáme do mísy. Přidáme hrášek, na nudličky pokrájený sýr a na měsíčky nakrájená omytá rajčata.

4. V menší misce smícháme majonézu, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Zálivku osolíme, nalijeme na salát a zlehka promícháme. Salát rozdělíme do misek, přidáme oloupaná na čtvrtky nakrájená vejce a rukolu.

Ingredience

1/2 většího květáku
sůl
3 lžíce hrášku
200 g tvrdého sýra
2 rajčata
100 g majonézy
50 g zakysané smetany
2 lžíce citronové šťávy
2 vejce (uvařená natvrdo)
lístky rukoly na ozdobení