27. března 2015

Postup

1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej s máslem. Na rozpálený tuk vsypeme nakrájenou cibuli s česnekem a lístky tymiánu. Restujeme na mírném ohni, až cibule zesklovatí a začne lehce zlátnout. Orestovanou směs necháme zchladnout.

2. Brambory oloupeme a nastrouháme do velké mísy nahrubo. Přidáme osmaženou cibulku s česnekem i s tukem z pánve a promícháme. Pak k bramborám nastrouháme sýr. Osolíme, opepříme a promícháme.

3. Na vymazaný plech tvoříme z bramborové směsi lžící stejně velké placičky. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut, až budou na povrchu lehce zlatavé. Pak na placičky rozložíme plátky slaniny a pečeme ještě 5 minut, až bude slanina křupavá.

 

Ingredience

1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 snítky tymiánu
1000 g brambor (varný typ B nebo C)
250 g tvrdého sýra
mořská sůl
černý hrubě mletý pepř
100 g plátků slaniny