19. října 2016

Postup

1. V menší misce smícháme křenovou pastu, pepř, tymián, hořčici a olej. Směs osolíme a rozetřeme na horní část očištěného masa. Necháme ho marinovat do druhého dne v chladničce.

2. Brambory omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Česnek napříč stroužků rozkrojíme.

3. Na pánvi na rozehřátém oleji opečeme maso ze všech stran (kromě horní části s krustou). Na pekáč s pečicím papírem rozložíme zeleninu. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut. Poté přidáme maso a pečeme dalších cca 30 minut dle požadovaného stupně propečení.

4. Mezitím připravíme dušenou zeleninu. Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky, cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Fazolky očistíme od konců stopek. Do hrnce nalijeme tolik vody, aby sahala pod pařák. Vložíme zeleninu, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme v páře cca 15 minut. Zeleninu přendáme do mísy, osolíme a zakápneme rozpuštěným máslem.

5. Zakysanou smetanu smícháme s nasekanými omytými listy petržele a omáčku ochutíme solí. Po upečení maso zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a podáváme s pečenou zeleninou, dresinkem a dušenou zeleninou. Dozdobíme čerstvým tymiánem.

Ingredience

2 lžíce křenové pasty
1 lžíce drceného černého pepře
2 lžíce lístků tymiánu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce rostlinného oleje + na restování
sůl
1000 g roštěnce
400 g drobných brambor
200 g cukety
1 oranžová paprika
1 palice česneku
Dušená zelenina:
150 g brokolice
150 g cukety
100 g zelených fazolek (lusky)
sůl
2 lžíce másla
Omáčka:
200 g zakysané smetany
1 svazek hladkolisté petržele
Dohotovení:
čerstvý tymián na dozdobení