17. října 2016

Postup

1. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlatova. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.

2. Je-li třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středě silném ohni, podlijte portským vínem Sandeman Ruby Porto, a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte výkon, a až omáčka opět začne bublat, přidejte žampiony, piniové oříšky a smetanu.

Ne nadarmo se říká, že portské víno je vínem podzimu a zimy. Připravte si typické podzimní recepty ze sezonních ingrediencí a užijte si je se sklenkou portského vína. Vyzkoušejte Sandeman Ruby Porto, potomka ohnivých ruby portských vín George Sandemana z roku 1790 s obsahem alkoholu 19,5 %, a udělejte radost sobě i svým blízkým skvělými pokrmy v doprovodu tohoto vybraného portského vína podle Markéty Pavleje (Kitchenette). Sandeman Porto Ruby (349 Kč) zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco, Billa či Makro.

Ingredience

2 velké telecí kotlety
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
100 g malých žampionů
50 ml portského vína Sandeman Ruby Porto
50 ml vody
30 g piniových oříšků
50 ml smetany
hladkolistá petržel
mořská sůl
čerstvě mletý pepř