14. října 2016

Postup

1. Kančí maso očistíme, opláchneme a osušíme. Protkneme ho slaninou nakrájenou na hranolky, svážeme provázkem, osolíme a opepříme.

2. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit v hrnci. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Vše orestujeme dozlatova, podlijeme vývarem a přivedeme k varu.

3. Maso vložíme do zeleninového základu a přidáme tymián. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme a přeléváme výpekem. Ke konci maso odklopíme, zvýšíme teplotu a dopečeme.

4. Houby očistíme, nakrájíme a orestujeme na oleji. Měkké maso vyjmeme. Výpek podle potřeby doplníme vývarem, propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme. Přidáme houby, povaříme a přilijeme smetanu. Ještě krátce provaříme a osolíme. Pečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, těstovinami nebo knedlíky.

Ingredience

1000 g kančí kýty
100 g slaniny
sůl
mletý černý pepř
3 mrkve
1 petržel
1/2 malého celeru
2 cibule
250 ml vývaru
tymián
400 g čerstvých lesních hub
2 lžíce oleje
250 ml kysané smetany