12. října 2016

Postup

1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál. Přidáme vejce, na kousky nakrájené máslo a vypracujeme pevné těsto, které necháme odležet v chladničce asi 30 minut. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Přendáme je do misky na pečení, zasypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 45 minut.

2. K vychladlé dýni přidáme vejce, med, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, skořici, javorový sirup a vše rozmixujeme. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto nalijeme dýňovou náplň a pečeme v troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout ve formě.

3. Smetanu vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme med a odstavíme. Pak vmícháme čokoládu rozlámanou na kousky a nakonec změklé máslo a promícháme. Krém uložíme na chvíli do ledničky. Když začne tuhnout, prošleháme ho. Na vychladlý koláč položíme menší vymazanou a vysypanou kulatou formu bez dna.

4. Nalijeme do ní čokoládový krém a necháme ho zatuhnout. Bílou čokoládu rozpustíme a přelijeme do malé misky s vyšším okrajem. Necháme ji ztuhnout. Pak ji vyklopíme a škrabkou vytvoříme svitky. Z koláče odstraníme formu bez dna a čokoládový krém posypeme kakaem. Nakonec dozdobíme čokoládovými svitky.

[swf file="/wp-content/uploads/drpl/2016/49435/img_2141.mp4" params="width=430&&height=280"]

Ingredience

Těsto:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
1 vejce
100 g másla
Náplň dýňová:
600 g dýně (cca 400 g dužiny)
50 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce medu
50 g zakysané smetany
šťáva z 1/2 citronu
2 lžičky skořice
1 lžíce javorového sirupu
Čokoládová náplň:
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce medu
400 g hořké čokolády
100 g másla
rostlinný olej a cukr moučka na formu
Dohotovení:
200 g bílé čokolády
kakao na posypání