12. října 2016

Postup

1. Dýni důkladně omyjeme a zbavíme semínek. Pak ji nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oškrábeme a také nakrájíme nadrobno.

2. V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a jednu chilli papričku. Přidáme dýni s mrkví a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem. Základ na polévku osolíme a opepříme a zvolna necháme vařit asi 30 minut.

3. Dýňová semínka nasucho opražíme. Chléb nakrájíme na kostičky a zvolna opečeme na másle. Když krutónky vychladnou, napícháme je na špejle.

4. Základ na polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou (trochu smetany si ponecháme stranou). Polévku dochutíme, přidáme do ní nasekanou zbylou chilli papričku a prohřejeme ji. Při servírování ji dozdobíme smetanou, semínky a nadrobno nakrájeným pórkem. Podáváme s chlebovými špízky.

Ingredience

1 menší dýně hokkaido (asi 800 g)
2 větší mrkve
asi 4 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
2 chilli papričky
800 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce dýňových semínek
2 plátky staršího chleba
asi 2 lžíce másla
200 ml smetany
kousek pórku