Ingredience200 g hladké mouky |
1. Mouku se solí prosijeme na vál, přidáme vejce a 120 g másla pokrájeného na malé kousky. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
2. Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm pokrájenou slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku orestujeme šalotku. Vejce vyšleháme se smetanou. Ochutíme je solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Odleželé těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme tenký kulatý plát. 2 menší koláčové formy vymažeme tukem a každou vyložíme plátem těsta. Propícháme je vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut.
4. Na předpečené těsto rozprostřeme šalotku a část slaniny. Zalijeme je smetanovou směsí. Koláče dopékáme při 220 °C asi 20 minut. Pak je ozdobíme zbylou slaninou a ještě je krátce zapečeme. Quiche ozdobíme bylinkami. Podáváme je teplé.