11. ledna 2016

Postup

1. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy. Osolíme je a chvilku necháme stát. Pak z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Přidáme k nim změklé máslo, 1 vejce a muškátový oříšek. Vše dle potřeby dosolíme a dobře propracujeme.

2. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Rozprostřeme do ní bramborovou hmotu a upěchujeme ji (současně vytvoříme i zvýšený okraj). Korpus uložíme do ledničky zatuhnout.

3. Očištěný pórek podélně rozřízneme a pak ho nakrájíme na špalíčky asi 1 cm silné. Spaříme ho ve vroucí vodě a dobře necháme okapat. Zbylá vejce rozšleháme se smetanou. Vmícháme sýr, nadrobno pokrájenou šunku a pórek. Náplň osolíme a opepříme a vlijeme do formy na korpus.

4. Pórkový koláč vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme ho asi 50 minut.

Ingredience

750 g moučných brambor
sůl
25 g másla
5 vajec
špetku muškátového oříšku
máslo a hrubou mouku na formu
500 g pórku
250 g smetany ke šlehání
120 g sýra ementálského typu
80 g šunky
mletý černý pepř