11. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Mouku prosijeme na vál. Uprostřed uděláme důlek. Do něj vložíme na kousky nakrájené máslo a rozklepneme vejce. Přidáme špetku soli a 3 lžíce vodu a vypracujeme vláčné těsto.

2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a asi na 30 minut ho uložíme do lednice. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

3. Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka. Oloupeme ji a dužinu společně s uzeným masem nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno.

4. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm uzené maso. Přidáme dýni a lístečky tymiánu. Směs osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Nakonec vsypeme pórek a pánev odstavíme. Směs necháme trochu zchladnout.

5. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím připravenou formu. Vidličkou ho několikrát propícháme a rozprostřeme na něj směs z pánve. Vše zalijeme lehce osolenými vejci rozšlehanými se smetanou.

6. Sýr nastrouháme najemno a posypeme jím náplň koláče. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.

Ingredience

300 g hladké mouky
160 g másla
2 vejce
sůl
máslo a hrubou mouku na formu
Na náplň:
1 malá dýně (asi 500 g)
300 g uzeného masa
1 pórek
asi 3 lžíce oleje
asi 4 snítky tymiánu
drcený barevný pepř
3 vejce
200 ml smetany ke šlehání
150 g goudy nebo ementálu