5. srpna 2015

Postup

1. Sušené houby namočíme alespoň na dvě hodiny do studené vody. Pak je uvaříme doměkka. Scedíme je. Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a 2 hodiny ji necháme bobtnat. Pak ji uvaříme doměkka. Před koncem vaření ji osolíme. Scedíme ji a necháme okapat.

2. Jednu cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vsypeme je do pánve s rozehřátým olejem a zpěníme je. Vmícháme protlak. Přidáme čočku a vařené houby. Směs krátce povaříme, odstavíme ji a necháme vychladnout. Pak do ní vmícháme polovinu sýra a dochutíme ji solí a pepřem.

3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pečlivě rozšleháme metličkou. Pak bešamel dobře provaříme, přidáme do něj zbytek eidamu a dochutíme ho solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zeleninu očistíme. Lilek nakrájíme na tenké plátky, které opečeme po obou stranách na oleji. Žampiony, papriky a zbylou cibuli nakrájíme na větší kousky a také je opečeme. Zeleninu můžeme lehce osolit a opepřit.

4. Pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno rozprostřeme čočku s houbami. Na ně naneseme opečenou zeleninu. Vše zalijeme bešamelem. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby. Čočku s houbami a zeleninou zapékáme při 170 °C 30-40 minut.

Ingredience

1 hrst sušených hub
200 g čočky
sůl
2 větší cibule
6 stroužků česneku
olej
2 lžíce rajčatového protlaku
100 g strouhaného eidamu
sůl
mletý pepř
50 g másla
50 g hladké mouky
600 ml mléka
špetka muškátového oříšku
1 větší lilek
100 g žampionů
2 barevné papriky
strouhanka na vysypání pekáčku